Ferieloven
Nu er det på høje tid at få aftalt din restferie.
Foto: Shutterstock
19. marts 2019

Har du feriedage og feriefridage tilbage? Se hvad du skal gøre, så dine penge ikke forsvinder

Nu er det på høje tid at få aftalt din restferie. Ved du, hvad du kan få udbetalt, og hvad du kan overføre til næste år? Se det her

Inden 1. maj skal du holde din ferie og feriefridage. Kan du ikke holde ferie, skal du lave en skriftlig aftale med din arbejdsgiver om at overføre ferie. Du kan risikere, at dine penge går helt tabt, hvis du ikke kender reglerne. 

”Husk at afvikle din ferie inden 30. april og at holde dine feriefridage. Mange glemmer simpelthen, at de har ferie og feriepenge til gode. Det betyder, at der står mere end 100 millioner herreløse kroner i Arbejdsmarkeds Feriefond. Det ville da være ret ærgerligt, hvis dine penge også skulle lande der”, er det gode råd fra Peter Jørgensen, som er formand for VSL.

Peter Jørgensen har en advarsel til dig, hvis du overvejer at hæve alle dine feriepenge 1. maj:
”En gang imellem hører vi om medlemmer, som hæver alle feriepenge 1. maj og bruger dem, Men det er bestemt ikke en god ide”, forklarer Peter Jørgensen. ”Når det bliver tid til ferie, har de ikke råd til at holde fri og fortsætter i stedet med at arbejde. Det betyder reelt, at de kommer til at arbejder gratis for arbejdsgiveren, fordi de ender med at arbejder flere timer, end de skulle uden at få overarbejdsbetaling. Arbejdsgiver har faktisk pligt til at kræve ferie, og det gør de fleste, men så har medlemmet jo ingen feriepenge, og det kan være hårdt. 

Her kan du se Peters svar på de mest almindelige spørgsmål, vi får om restferie:


Hvad er forskellen på ferie og feriefridage?

Ferie er en ret du har, som er fastsat ved lov. Vi har alle ret til 5 ugers ferie om året. Den ferie du har tilbage, når du har holdt din sommerferie, kaldes din restferie. 

5 feriefridage er en ret som fagforeningen har forhandlet til dig i overenskomsten. Den gælder kun for dig, der arbejder under en overenskomst. Overenskomsten sikrer dig altså en 6. ferieuge hvert år. 

Hvornår skal jeg holde mine feriefridage?

Feriefridage skal afholdes inden den 1. maj. 
Hvis du ikke får holdt alle dine feriefridage, kan du aftale med din arbejdsgiver, at du i stedet får dem udbetalt. Husk at det skal aftales inden 1. maj.
Feriefridage kan ikke overføres til næste ferieår i VSL’s overenskomster.

Har du feriefridage tilbage, er det altså nu, du skal tage en snak med din arbejdsgiver om at få afholdt dine feriefridage. Tag eventuelt en snak med din tillidsrepræsentant om, hvordan I plejer at gøre på din arbejdsplads. 

Hvornår skal jeg holde min restferie?

Du skal afholde din restferie inden 1. maj. Det står i ferieloven og gælder for alle. Mange holder restferie i marts og april.

Dine feriefridage skal også holdes inden 1. maj, ellers går de tabt. 

Kan min arbejdsgiver bestemme, hvornår jeg holder min restferie?

Du har krav på at kunne holde din ferie inden 1. maj.

Hvis din arbejdsgiver vil placere dine feriedage eller feriefridage, skal det varsles med en måned.
  

Kan jeg overføre restferie til næste ferieår?
Du kan overføre din femte ferieuge til det nye ferieår, hvis du laver en skriftlig aftale med din arbejdsgiver. Det skal du gøre, inden ferieåret udløber 1. maj. 
Det kan især være en god idé at gøre i år, fordi vi får en ny ferielov, som træder i kraft næste år. Den kommer til at betyde, at du kun har optjent 3 ugers sommerferie i 2020. Hvis du allerede nu ved, at du vil holde mere end 3 ugers sommerferie, eller hvis du vil holde efterårsferie, får du brug for overført ferie fra i år.

Loven vil dog også give mulighed for at holde ferie på forskud. Læs mere om den nye ferielov her
  
Hvis din arbejdsgiver ikke vil indgå en aftale om at overføre din ferie, har du krav på, at din restferie bliver lagt inden 1. maj.

Kan jeg få udbetalt mine feriepenge for restferien?
Du kan få udbetalt dine feriepenge efter 30. april, men kun hvis du har været forhindret i at holde ferie, for eksempel fordi du var syg eller på barsel.

Hvordan finder jeg ud af, om jeg har feriepenge tilbage?
På borger.dk kan du tjekke, om du har feriepenge til gode. 
Log på med NemId og se, om du har feriepenge til gode

Jeg har feriepenge til gode for tidligere ferieår. Hvordan får jeg dem?
Du kan søge om at få dine feriepenge fra tidligere ferieår udbetalt. Det kan du gøre op til tre år efter ferieårets udløb.

Du kan dog kun få pengene, hvis du rent faktisk har afholdt ferie, uden at få feriepengene udbetalt, eller du var forhindret i at holde den, fordi du var syg eller på barsel.

Har du ikke holdt ferie, kan du vinke farvel til dine feriepenge. De er gået tabt. 

For at søge skal du sende dokumentation for, at du har været forhindret i at holde ferie, eller at du har holdt ferie, uden at få udbetalt dine feriepenge. 
Du skal sende dokumentationen til Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering via Digital Post her på borger.dk

Du kan også sende det til:
Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering
Njalsgade 72A
2300 København S

Planlæg din efterårsferie i 2020 allerede nu
Det lyder måske lidt mærkeligt her i marts 2019 at tænke på efterårsferie næste år, men årsagen er, at vi til næste år får en ny ferielov. 
En af de store ændringer i den nye ferielov er, at ferieåret begynder 1. september 2020. En anden ændring er den måde, du opsparer feriepenge på. Efter den nye lov kan du nemlig ikke nå at opspare en uges ferie til efterårsferien i 2020, medmindre du har lagt feriedage til side nu eller bruger dine feriefridage. Det samme gælder, hvis du vil holde mere end 3 ugers sommerferie i 2020. 
Vi kan berolige dig med, at i 2021 vil du igen kunne nå at spare op til lang sommerferie og efterårsferie, da er loven nemlig trådt helt i kraft.
Læs mere om den nye ferielov her 

Læs også:
Pas på falske SMS’er om feriepenge 
Ny ferielov, hvad betyder det for dig?

Vigtige nyheder

Værdifuldt samarbejde om regler for ansatte i vagt- og værditransportselskab

Vagtselskabet Nokas har underskrevet en europæisk samarbejdsaftale med de nordiske fagforbund for at ensrette og forbedre forholdene for de ansatte...

Læs mere her