Arbejdsmiljø - husk at vaske hænder
God håndhygiejne kan forebygge virus
Foto: Shutterstock
16. september 2019

Vil du undgå at blive syg, så vask hænder

Øv, sommeren er forbi, og vi går mod mørke tider med forkølelse og influenza. Vaccine er en mulighed. Men det bedste du og dine kolleger kan gøre mod bakterier og virus er faktisk at vaske hænder ofte og grundigt.

Når vi færdes på en arbejdsplads, sætter vi spor alle vegne. På dørhåndtag, stolerygge, arbejdsredskaber, ved håndtryk og så videre.

Langt de fleste almindelige sygdomme, som vi ofte får i den mørke halvdel af året, smitter via hænderne. Det gælder for eksempel forkølelse, influenza og maveonde.

Hvis du er syg, skal du holde dig hjemme, så du ikke smitter andre. Men man smitter ofte før, man selv får symptomerne.

Gør det til en god vane på jobbet 

- Vi har ofte travlt på arbejdet. Så det med at vaske hænder bliver af og til sprunget over eller gjort til en sjusket omgang, der ikke rigtig batter noget, siger arbejdsmiljømedarbejder Martin Nielson.

- Jeg vil foreslå, at I hjælper hinanden med at udvikle en god håndhygiejne på jobbet. Det er vigtigt, at I har nem adgang at vaske hænder. Har I en kantine, bør der være en automat med håndsprit.

- Der er ingen, der holder af at ligge med næsen i vejret derhjemme og være rigtig dårlig. Og hvis I alle sammen forbedrer jeres håndhygiejne på jobbet, så får I helt sikkert færre sygedage.


5 procent er hjemme på grund af sygdom

Hver dag er 150.000 mennesker eller 5 procent af arbejdsstyrken hjemme fra arbejde, fordi de er syge.

I det daglige er grundig håndvask det mest effektive tiltag mod bakterier og virus for det enkelte menneske. Hvad angår influenza, så smitter den også gennem luften via hosten og nysen. Men størstedelen af smitten overføres alligevel via hænderne.

Vigtige nyheder

Værdifuldt samarbejde om regler for ansatte i vagt- og værditransportselskab

Vagtselskabet Nokas har underskrevet en europæisk samarbejdsaftale med de nordiske fagforbund for at ensrette og forbedre forholdene for de ansatte...

Læs mere her