25. nov 2017

Ny lov skal sikre betalt ferie fra starten

I 2020 skal det være slut med, at nye på arbejdsmarkedet skal vente helt op til 16 måneder, inden de kan holde betalt ferie. En ny ferielov skal sikre, at alle kan holde betalt ferie i det første år på arbejdsmarkedet.

Arbejdsmarkedets parter er blevet enige om en ordning, der sikrer danske lønmodtagere ”samtidighedsferie”. Forslaget er netop blevet vedtaget i Folketinget.

– Vi er rigtig godt tilfredse med den her aftale. Den har den klare fordel, at folk, som kommer ud på arbejdsmarkedet for første gang, ikke længere skal vente helt op til 16 måneder, før de kan holde betalt ferie, siger næstformand Kim Vormsby.

Vores feriemønster er sikret

Den nye ferielov betyder, at alle fortsat har fem ugers lovbestemt betalt ferie, og at det kendte feriemønster, med mindst tre ugers hovedferie om sommeren og fx en efterårsferie bevares. Loven ændrer ikke på de ekstra overenskomstaftalte feriegoder.

– Og så er jeg glad for, at vi bevarer ferietillægget på 1 procent for de månedslønnede og 12,5 procent feriegodtgørelse for de timelønnede, siger Kim Vormsby.

Overgangsperiode

Den kommende ferielov træder i kraft den 1. september 2020. Inden da vil en overgangsordning sikre, at alle får de feriepenge, de er berettigede til efter de gamle regler. Loven sikrer, at der også i overgangen fra den gamle til den nye ferielov som hidtil kan holdes fem ugers betalt ferie. Feriepenge opsparet fra 1. september 2019 til 1. september 2020 placeres i en fond og udbetales ved pensionering.

Yderligere information

Landssammenslutningerne og Serviceforbundet vil selvfølgelig sørge for, at medlemmerne vil modtage mere detaljeret information i god tid inden, den nye ferielov træder i kraft.

Her kan du læse Beskæftigelsesministeriets oplysningsmateriale:

  • Få overblik over den nuværende ferielov i forhold til den nye ferielov her
  • Læs Ferielovsudvalgets betænkning her.
  • Læs fakta om den nye ferielov her
  • Se eksempler på hvad en nye ferielov betyder her.

Vigtige nyheder

Skammer du dig på grund af stress?

Liveforedraget er slut, men du kan se eller gense Pernilles oplæg og gode råd på vores Facebookside og YouTube-kanal.

Læs mere her