Hvem har aben?
Husker du at tænke før du taler?
Foto: Shutterstock
12. juli 2019

Godt, de har fanget den abe

Hvordan reagerer du på den sætning? På en arbejdsplads udløste det en indkaldelse til en tjenstlig samtale. Synes du, det var rimeligt eller en overreaktion? Og hvad med den gode regel om at tænke, før man taler?

Sker det ofte på din arbejdsplads, at nogen bliver stødt af de ord, der bruges?

Og er det efterhånden blevet sådan, at man skal tænke urimeligt meget over, hvordan man udtrykker sig?

Faglig sekretær Ulla Thygesen oplever flere og flere sager, hvor netop sprogbrugen er årsag til en konflikt, der udløser en voldsom sanktion. Og hun mener, at man måske lige skal stikke en finger i jorden og spørge ind til, hvad afsenderen egentlig mener.

Hun understreger, at man skal tænke, før man taler. Men hun er også bekymret for en udvikling, hvor man i stigende grad bliver bange for at bruge ord, som andre bliver stødt over.

Ord, der dele vandene

Der er generelt kommet en del ord, som deler vandene. Er ordene ok at sige, eller skal de bare væk fra sproget? 

Aben var en idiot
Hændelsen, der udløste udtalelsen om aben, er en trist historie om en voldtægt på arbejdspladsen. Lederen fortæller i et lukket forum kollegerne, at sagen er opklaret og voldtægtsmanden anholdt. En ansat siger: ”Godt, de har fanget den abe.” Lederen var af anden etnisk baggrund, og voldtægtsmanden var mørklødet. Den ansatte bliver kaldt ind til en tjenstlig samtale af lederen.

- Set i bakspejlet var det uheldigt at bruge udtrykket abe. Den ansatte ville sige, at voldtægtsmanden var en idiot på grund af hans handlinger, og den ansatte burde have brugt ordet idiot eller noget lignende. Når lederen vælger at ville indkalde til en tjenstlig samtale, kan der også sanktioneres med en advarsel. Men jeg synes, det var en overreaktion. Lederen burde have taklet det anderledes, siger Ulla Thygesen.  

- Jeg er bekymret for, at vi får en kultur, hvor vi hele tiden skal tænke over, hvordan vi udtrykker os. Lederen anvendte sin ledelsesret til i første omgang at indkalde til en tjenstlig samtale, måske fordi han følte sig forurettet. Heldigvis fik den lokale tillidsrepræsentant ændret på indkaldelsen, så der kun blev en snak om forståelsen af sprogbruget og dermed ingen sanktion. Kollegaerne bakkede den ansatte op i, at sprogbrugen i et lukket forum aldrig bør udløse en indkaldelsen til en tjenstlig samtale.

Spørg ind til, hvad der menes
Ulla Thygesen mener, at man skal trække vejret et øjeblik og overveje sin reaktion.

- Jeg anbefaler, at man tænker sig om, inden man trækker racismekortet. Tjek med afsenderen, om der er grund til at føle sig forurettet. Spørg ind til, hvad der menes. Måske er meningen en anden end de faktiske ord.

Her er et interview med sprogprofessor Jørn Lund, bragt i Berlingske Tidende for et par år siden.


Vigtige nyheder

Et for kort opsigelsesvarsel kan give problemer

Har du helt styr på, hvor langt opsigelsesvarsel du skal have, hvis din arbejdsgiver siger dig op? Og ved du, at din arbejdsgivers begrundelse for...

Læs mere her