John Ørbæk
John Ørbech Pedersen er ny opsøgende medarbejder i VSL, og han glæder sig til at komme rundt i landet på skoler og arbejdspladser.
Foto: Serviceforbundet
18. november 2019

Vi er nødt til at få de unge med i fællesskabet

Mød John Ørbech Pedersen, der er ny i VSL, men gammel i fagbevægelsen. Han er ansat til at tage ud og snakke med de unge på erhvervsskolerne, eleverne på skolerne for potentielle vagter og vagterne ude på arbejdspladserne. Og ud over det skal han organisere inden for privat vagt samt på parkeringsområdet.

I Danmark har vi et helt unikt arbejdsmarked. Men det ved mange mennesker ikke, og de unge kan vokse op uden at få en indføring i den danske model. VSL har besluttet at være mere aktiv på skolerne og på arbejdspladserne og har ansat John Ørbech Pedersen til opsøgende arbejde.

- Tidligere havde LO et skole-hjem-samarbejde, men det er næsten forsvundet, og derfor lærer børnene ikke nødvendigvis noget om det danske arbejdsmarked. Vi er nødt til at få de unge med i fællesskabet og lære dem om rettigheder og pligter, når de møder arbejdsmarkedet første gang. Så jeg tager ud på erhvervsskolernes grundforløb og på hovedforløbet på de 4 skoler for vagter. Desuden vil jeg også gerne besøge arbejdspladser inden for vores område for at få nye medlemmer i tale, siger John Ørbech Pedersen.

Han kommer fra Nørresundby ved Limfjorden, har arbejdet som ufaglært på fabrik og har været faglig aktiv i SiD og 3F som TR, siden han var ung. Hans opgave i VSL er at få nye medlemmer til fagforeningen og pleje de eksisterende medlemmer i VSL.

I et fællesskab skal man være mange
Når John Ørbech Pedersen er ude på skoler og arbejdspladser, har han 2 hovedbudskaber. 

- Jeg forsøger at få folk til at forstå, at der ikke er noget fællesskab, hvis ikke vi er mange i fællesskabet. De, der kun vil have goderne og ikke vil være med i fællesskabet, glemmer, at kun et stærkt fællesskab kan løfte løn- og arbejdsvilkårene for alle, siger John Ørbech Pedersen.

- Den anden del af medlemskabet af en fagforening er den personlige del, hvor man forsikrer sig. Når du er medlem af en fagforening, kan din arbejdsgiver ikke gøre, hvad der passer ham, for fagforeningen kender alle reglerne.  

Dialog
Dialog er vejen frem, når der skal ske forandringer. John Ørbech Pedersen lytter meget til, hvad der foregår ude på skolerne og på arbejdspladserne.

- Jeg kommer ikke ud som den, der ved det hele. Alle har forskellige indgangsvinkler på det at være vagt, og hvad der fylder på jobbet. Så det handler om at finde noget, der er værd at kæmpe for på den konkrete arbejdsplads.  

- Det er min erfaring gennem mange år i fagbevægelsen, både som TR og i forbindelse med organisering, at det er muligt at skabe forbedringer, som giver en succesoplevelse på den enkelte arbejdsplads. Det kan være alt muligt, lige fra bedre fysiske forhold til et bedre psykisk arbejdsmiljø på jobbet. En rød tråd er, at aktiviteterne og forbedringer skal være enkle og konkrete, siger John Ørbech Pedersen.

John Ørbech Pedersen startede i VSL 1. oktober. Han har allerede været ude på de første skoler, og han er ved at lægge en plan for aktiviteter og besøg i 2020.    

Vigtige nyheder

Sådan opdagede et medlem, hvor vigtigt det er at have et vagtkort

VSL har lagt en civil sag an mod Control N’ Security ApS (CNS) og har politianmeldt virksomheden for at ansætte vagtfolk uden vagtkort.

Læs mere her