Forebyd coronasmitte på arbejdspladsen
Få Arbejdstilsynets 4 gode råd om inddragelse af medarbejderne i arbejdet med at begrænse coronasmitte.
Foto: Shutterstock
23. juni 2020

Forebyg coronasmitte på arbejdspladsen

Det er en god idé, at du som medarbejder bliver inddraget i arbejdet med at forhindre coronasmitte på arbejdspladsen.

Måske har du været på arbejde hele foråret, mens andre har arbejdet hjemmefra eller har været forhindret i at arbejde i den periode, hvor corona var på sit højeste, men fælles for næsten alle er, at vi nu skal tage særlige hensyn, så smittespredning undgås.

Som medarbejder har du også et ansvar for at skabe en så lav smitterisiko som muligt. Derfor kan det være en god idé, at hele arbejdspladsen samarbejder om at skabe det bedste arbejdsklima.

Din AMR kan hjælpe
Det er din arbejdsgivers pligt at overholde arbejdsmiljøloven og sørge for, at arbejdet kan udføres sikkert og sundhedsmæssigt forsvarligt. Opgaven med at forebygge coronasmitte er en arbejdsmiljøopgave på lige fod med andre problemer med arbejdsmiljø, og derfor er det afgørende, at I kan samarbejde omkring det på arbejdspladsen.

Hvis I har en AMR, kan denne være det samlende punkt og være med til at skabe dialog mellem jer som medarbejdere og ledelsen i virksomheden.

4 gode råd
Arbejdstilsynet har lavet 4 gode råd om, hvordan man som ledelse bedst inddrager de ansatte.
  1. Åben dialog
  2. Gå systematisk frem
  3. Få et fælles ejerskab
  4. Information
Åben dialog
Det er først og fremmest vigtigt, at I kan tale om de bekymringer, I hver især kan have omkring smittefare og eventuelle problemer i forhold til dette.

Gå systematisk frem

I skal også sætte jer ind i de retningslinjer myndighederne kommer med. Disse retningslinjer skal I bruge, når I ser på præcis jeres arbejdsområder og -opgaver. Du, som medarbejder, ved allerbedst, hvor der i dine arbejdsopgaver kan være problemer i forhold til myndighedernes anbefalinger.

Få et fælles ejerskab
De problemer, som du kan se i dine arbejdsopgaver, skal frem i lyset, så I - i fællesskab - kan handle på dem og få dem løst.

Information
Endelig er det vigtigt, at du som medarbejder føler dig hørt og involveret. Hvis du føler, at dette mangler, så tag fat i din AMR eller din nærmeste leder. Din arbejdsgiver ved ikke nødvendigvis, hvor problemerne præcist er, hvis ikke du og dine kolleger fortæller det.

Vigtige nyheder

Ved du, hvad du skal gøre, hvis der sker en arbejdsulykke?

Du er på vagt, og pludselig sker der en ulykke. Det er vigtigt for det videre sagsforløb at registrere ulykken korrekt. En ny kampagne viser hvordan.

Læs mere her