Ulla Thygesen, faglig sekretær i VSl .
Foto: Serviceforbundet.
04. september 2020

Opsagte lokalaftaler og rekordmange frivillige fratrædelser

Lufthavnen har opsagt alle lokalaftaler. VSL frygter for tryghed og stabilitet i fremtiden. Se her hvorfor.

202 medarbejdere i Security har sagt ja til lufthavnens tilbud om frivillig fratrædelse.

Der er altså en stor andel af de i alt 355 medarbejdere, som skal stoppe i Security i CPH.

Det er især medarbejdere med lang anciennitet, som har valgt at stoppe.

”Jeg er slet ikke i tvivl om, at mange har valgt ordningen, fordi de kan se, at forholdene i fremtiden bliver forringet,” siger faglig sekretær i VSL, Ulla Thygesen. ”Lufthavnen har nemlig opsagt alle lokalaftaler – også dem uden penge i, for eksempel makkeraftalerne.”

De opsagte aftaler indebærer, at medarbejderne vil gå ned i løn. Turnussen er også opsagt, og det betyder, at alle nu kommer til at arbejde på 3-holdsskift. Tidligere har mange arbejdet fast nat, aften eller dag.

”Især den opsagte turnus har betydet et stort antal frivillige ønsker om opsigelse. Mange kan se, at de ikke kan få deres familieliv til at hænge sammen,” forklarer Ulla Thygesen. ”Vi ser, at lufthavnen udnytter corona-krisen til at feje alle aftaler væk, men det kommer også til at koste på trivsel på arbejdspladsen.”

Ulla Thygesen frygter derfor, at de forringede vilkår og lavere trivsel vil betyde, at medarbejderne bliver kortere tid på arbejdspladsen.

”Jeg har selv været ansat i Security, og der er for mig ingen tvivl om, at det efter de opsagte aftaler ikke vil være den samme gode arbejdsplads, som det var før,” beklager Ulla Thygesen fra VSL.

Inddrag de tillidsvalgte
”Lufthavnen har fokus på økonomi, men der skal også være fokus på trivsel. Vi skal jo kunne fastholde de gode medarbejderne i CPH,” siger tillidsrepræsentant Michael Eriksen.

”Vi havde hellere set, at ledelsen havde samarbejdet med de tillidsvalgte om at finde gode løsninger, som både tager højde for lufthavnens udfordring og for trivslen blandt medarbejderne.”

Tillidsrepræsentanten peger på, at det er især, er svært af få familie- og arbejdsliv til at hænge sammen, når man for eksempel går fra fast dag-, aften- eller nattevagt til at arbejde i 3-holdsskift.

”Det kan give problemer med at få passet børn, hvis man pludselig skal arbejde 6 aftener på en uge. Der kan også være transportproblemer, når man skal møde ind klokken 4 om morgenen,” forklarer tillidsrepræsentant Michael Eriksen. ”De udfordring ser vi kunne være løst i samarbejde, hvis ikke ledelsen havde valgt at opsige lokalaftaler i forhold til turnus samarbejdet”

”De opsagte lokalaftaler betyder også, at lønnen bliver forringet med 2.100 kroner om måneden, og det er virkelig noget, man kan mærke,” slår tillidsrepræsentanten fast. ”Derfor håber vi, at vi kan mødes ved forhandlingsbordet, hvor vi sammen kan finde løsninger på trivsel og fastholdelse, så vi sikrer, at vi kan få glæde af de erfarne og kompetente medarbejdere mange år endnu.”


Vigtige nyheder

Ved du, hvad du skal gøre, hvis der sker en arbejdsulykke?

Du er på vagt, og pludselig sker der en ulykke. Det er vigtigt for det videre sagsforløb at registrere ulykken korrekt. En ny kampagne viser hvordan.

Læs mere her