Med et foto af stedet dokumenterer du, at der er for glat til, at du kan arbejde sikkert.
Med et foto af stedet dokumenterer du, at der er for glat til, at du kan arbejde sikkert. Foto: Shutterstock.
10. november 2020

Er der glat? Hold dig væk og tag et foto

Det er en god ide at bruge foto som dokumentation, hvis der er for glat til at arbejde, eller hvis du kommer ud for en ulykke.

Hvis du er udkørende vagt eller alarmpatrulje, kan du her i den mørke tid komme ud for, at der er is- eller sneglat der, hvor du skal gå vagt. 

- Du skal passe på dig selv, og har kunden ikke fjernet sne eller is, så anbefaler jeg, at du tager et par billeder af stedet og sender til din arbejdsgiver, hvis du vurderer, at der er for glat. På den måde har du dokumentation for din påstand om, at der er for glat til, at du kan udføre dit arbejde sikkert, siger arbejdsmiljømedarbejder i VSL Martin Nielson.  

- Det samme gælder, hvis du er faldet, fordi der er glat. Tag nogle billeder eller få en anden til at tage dem. Så har du et visuelt øjebliksbillede. 

Billederne blev afgørende
Martin Nielson understreger, at fotos er vigtig dokumentation, hvis VSL skal føre en sag for dig. 

- Vi har for eksempel vundet en sag, der slet ikke var blevet til en sag, hvis ikke vi havde haft billeder, fordi arbejdsgiver påstod, at der ikke var for glat. 
Glatføreulykker hvert år
Der er en del vagter, der kommer ud for glatføreulykker, når der kommer is eller sne.

- Vi ser desværre hvert år meget alvorlige glatføreulykker med hovedtraumer og rygskader. I nogle tilfælde betyder det, at medlemmet aldrig kommer tilbage til arbejdet, siger Martin Nielson.

Standsning af arbejde
Arbejdstilsynet kan med øjeblikkelig virkning standse arbejdet i en virksomhed, hvor der er overhængende fare for at miste liv og førlighed. I Arbejdsmiljøloven står:
  • § 17 a. En ansat har ret til at forlade sin arbejdsplads eller et farligt område i tilfælde af en alvorlig og umiddelbar fare, som ikke kan undgås.
  • Stk. 2. Den ansatte må ikke udsættes for forringelse af sine forhold, fordi den ansatte forlader sin arbejdsplads eller et farligt område, jf. stk. 1.
  • Stk. 3. Ansatte, hvis rettigheder er krænket efter stk. 1 og 2, kan tilkendes en godtgørelse.

Vigtige nyheder

Ved du, hvad du skal gøre, hvis der sker en arbejdsulykke?

Du er på vagt, og pludselig sker der en ulykke. Det er vigtigt for det videre sagsforløb at registrere ulykken korrekt. En ny kampagne viser hvordan.

Læs mere her