2020: Corona har præget vagtbranchen på godt og ondt
2020: Corona har præget vagtbranchen på godt og ondt. Foto: Shutterstock
14. december 2020

2020: Corona har præget vagtbranchen på godt og ondt

VSL’s formand Peter Jørgensen ser tilbage på 2020, hvor Coronaen betød mange afskedigelser i lufthavne og mange ansættelse af vagter i private vagtfirmaer.

2020 har været det travleste år, jeg kan huske i min 20 år i fagforeningen.

Da året startede, havde vi allerede rekordmange faglige sager for medlemmerne. Nu ved årets afslutning kan vi se tilbage og gøre sagerne op. Vi har i 2020 hentet mere end 25 millioner kroner hjem til VSL’s cirka 3.000 medlemmer.

Det er flot arbejde VSL’s ansatte har leveret for medlemmerne i år, men det viser også, at der er mere brug for fagforeningen i dag end nogensinde før.

Sagerne er både om faglige sager som overtrædelser af overenskomsten og aftaler om opsigelse, og også arbejdsskader, som mange medlemmer desværre bliver ramt af.

Til det kommer de mange sager, som vore dygtige tillidsvalgte har afsluttet på arbejdspladserne.

Corona ramte lufthavne hårdt
Corona har især ramt luftfarten, hvor vi har set et fald på 80-90% af flytrafikken.

Mange medlemmer har mistet jobbet eller er på arbejdsfordeling. Alene i CPH, som er vores største lufthavn, har 351 mistet jobbet og 254 er på arbejdsfordeling, hvor de går ca. 6.000 kroner ned i løn.

Branchen vokser
Branchen var allerede i vækst ved årets start, men på grund af Corona er der blevet behov for endnu flere vagter i blandt andet shoppingcentre, butikker og testcentre.

Det betyder også, at vi får flere nye medlemmer og flere faglige sager.

Heldigvis har året også budt på flere nye overenskomster med vagtfirmaer. Det giver ekstra arbejde, når en ny overenskomst skal tegnes, men det er vigtigt for at skabe tryghed for medlemmerne.

VSL vokser
I maj  2020 voksede VSL, da Radiotelegrafisternes fagforening valgte at blive en del af VSL.

1. januar 2021 har vi igen vokseværk, da FFT – Forbundet af Tjenestemænd – bliver en del af VSL.

Det betyder, at vi bliver et endnu større fællesskab for tjenestemænd, og at vi kan give en bedre service til vores eksisterende og nye medlemmer, som er ansat i Staten.

Med FFT følger også en ekstra sagsbehandler med stor viden om tjenestemandsret og -overenskomst. Han hedder Leif Jensen og sammen med Conni Lorentsen skal han servicere vores voksende gruppe af medlemmer ansat i det offentlige.

De nye medlemmer fra FFT får nu glæde af de mange andre faglige fordele, vi har i VSL, og i Serviceforbundet som advokat, arbejdsskadeeksperter og socialrådgivere.

Jeg er glad for, at Radiotelegrafisterne og FFT har valgt at blive en del af VSL. Det viser, at vi og Serviceforbundet er en god løsning for mindre fagforeninger, som på den måde kan give deres medlemmer en stærkere faglig service.

2021 står for døren. Det giver nye muligheder, og jeg håber på, at vi alle snart kan se tilbage på 2020 og glæde os over, at det nu er slut med Corona.