Bliver du udsat f.eks. for hoste på dit job, og du efterfølgende bliver syg af COVID-19, er det en arbejdsskade, som skal anmeldes. Foto: Shutterstock
Bliver du udsat f.eks. for hoste på dit job, og du efterfølgende bliver syg af COVID-19, er det en arbejdsskade, som skal anmeldes.
14. januar 2021

Bliver du smittet med COVID-19 på dit job, skal det anmeldes som en arbejdsskade.

Nogle vagter arbejder på steder, hvor der er mange mennesker. Bliver du smittet med COVID-19, skal du få din arbejdsgiver til at anmelde det som en arbejdsskade.

Vagter er en af de faggrupper, som møder fysisk på arbejde, blandt andet for at passe på, at Corona-reglerne overholdes i butikker og andre steder, hvor folk stadig færdes. Derfor har du som vagt en større risiko for at blive smittet.

- Jeg har talt med flere VSL-medlemmer, som har fået anmeldt deres sygdom med COVID-19 anmeldt som arbejdsskade. Blandt andet en vagt, der går på skoler, som har været hårdt ramt. Hvis man skulle få varige mén, er det en god sikkerhed at have anmeldt skaden, siger arbejdsmiljøkonsulent Martin Nielson, VSL.

- Anmeldes det som en arbejdsskade, skal du sandsynliggøre, at det er på jobbet, du har været eksponeret for smitte. Det er svært, hvis du arbejder helt alene, men nemmere hvis du omgås mange eller syge mennesker.

Pr. 4. januar 2021 har AES (Arbejdsmarkedets Erhvervssikring) modtaget 2.376 anmeldelser om arbejdsskader relateret til COVID-19.

AES kan du læse mere om reglerne

Det er nyt, at du ikke har bevisbyrden i form af en konkret smittekilde

- Der er i forbindelse med COVID-19 blødt lidt op på bevisbyrden i arbejdsskadesager, siger Serviceforbundets socialrådgiver, Alan Winther Nielsen. Normalt er bevisbyrden for arbejdsskader svær at løfte for den, der er kommet til skade eller er blevet syg.

- Det nye i forhold til andre arbejdsskader er, at det med COVID-19 blot skal sandsynliggøres, at smitten er sket på arbejdet. Det er ikke nødvendigt at påvise en konkret smittekilde.

Din arbejdsgiver har pligt til at anmelde arbejdsskaden til Arbejdstilsynet og din arbejdsgivers forsikringsselskab. Hvis du har brug for hjælp i forbindelse med anmeldelsen, kan du kontakte din tillids- eller arbejdsmiljørepræsentant eller fagforeningen.

Vigtige nyheder

Sager med Acon Group skaber travlhed i fagforeningen

Vagtselskabet Acon Group er ikke stort, men antallet af faglige sager er forholdsvist stort.

Læs mere her