Den tredje film om PTSD handler om, hvad kollegerne kan gøre. Foto: BAF
19. april 2022

PTSD: Hvad kan I gøre som kolleger?

Den tredje undervisningsfilm om PTSD handler blandt andet om, hvad medarbejderne kan gøre for at hjælpe en kollega, der har PTSD, og hvad du selv kan gøre som PTSD-ramt. Der er i alt 5 film om PTSD.

Når man har været ude for en voldsom hændelse, kan der komme en reaktion efterfølgende. Måske varer det et stykke tid, før reaktionen kommer, måske kommer den aldrig. De fleste efterreaktioner går over efter 2-3 uger. Men nogle gange tager det meget længere tid.

 
I filmen fortæller en tidligere soldat, der lever med PTSD, hvad han ville have gjort anderledes:

- Hvis jeg havde mulighed for at vende tilbage og give mig selv et godt råd, så ville det være at være ærlig over for mig selv og for mine omgivelse og aldrig være for stolt til at tage imod hjælp.

Mange PTSD-ramte siger, at det havde været en stor hjælp, hvis kollegerne havde reageret på en ændret adfærd, for eksempel ved at sige: Nu er din lunte blevet for kort, det er måske tid til, at du sygemelder dig og får hjælp. Dermed kan kollegaen være med til at sørge for, at den PTSD-ramte får det sidste skub til at få hjælp.

- Det er altid arbejdspladsen og ledelsen, der skal sørge for at sikre den rette hjælpe til ansatte, der har været ude for voldsomme oplevelser. Men kollegerne kan være en god støtte i processen mod at komme igennem det, især en kollega, der har oplevet noget lignende, siger arbejdsmiljøkonsulent i VSL Martin Nielson.

Se filmen. Den varer godt 6 minutter.


Filmen ”Gode råd til medarbejderne” er den tredje af 5 nye undervisningsfilm om PTSD

BFA – Branchefællesskab for Arbejdsmiljø for Service – Turisme, har udgivet 5 undervisningsfilm om PTSD. VSL har været med til at lave filmene.

Vi omtaler de 5 film én ad gangen i de kommende nyhedsbreve.

Men kan du ikke vente, kan du se alle 5 film her.

Vigtige nyheder