Ved bølge 2 blev overenskomstansatte virksomhedsoverdraget til Coor 1. maj 2022, men tjenestemændene på området er fortsat ansat af Staten og nu udlejet til Coor. Det betyder, at Coor er deres arbejdsgiver i hverdagen, og Staten ved Bygningsstyrelsen er deres formelle arbejdsgiver.
For eksempel kan Coor indkalde til sygesamtaler, men det må ikke have ansættelsesretslige konsekvenser, da det ansættelsesretslige ansvar ligger i Bygningsstyrelsen.
”Boligstyrelsens udlejning af tjenestemænd er det værste eksempel, vi har set på, at man belejligt glemmer alt om en medarbejdergruppe, som jo fortsat er statsansatte og dermed deres ansvar,” siger faglig sekretær Conni Lorentsen fra VSL.
Fra spændende opgaver til servicemedarbejder
Mange af tjenestemændene havde gennem tiden fået administrative opgaver, nogle havde ledelsesansvar, andre var sagsbehandlere.
”Vi har set flere eksempler på medarbejdere, som havde mange spændende administrative opgaver før, men efter overgangen til Coor blev alle administrative opgaver fjernet. Nu skal de kun lave facilityopgaver, dække op til møder o.l.,” fortæller Conni Lorentsen. ”Det betød også, at alle funktionstillæg blev fjernet.”
For nogle har dette haft den konsekvens, at de er blevet sygemeldt, og et medlem har for nyligt fået sygdommen anmeldt som en arbejdsskade.
Har mistet 70.000 kroner om året
”Et medlem har mistet funktionstillæg på 70.000 kroner om året. 70.000 kroner er en enorm lønnedgang. Samtidig er alle medlemmets spændende opgaver som sagsbehandler forsvundet. Opgaver, som medlemmet havde haft i 30 år. En dygtig erfaren tjenestemand blev placeret i facillityafdelingen, og en uerfaren HK’er blev ansat til at overtage sagsbehandleropgaverne. Det giver jo ingen mening. Nu er medarbejderens telefoner og mail lukket, så ingen kan trække på den store erfaring længere,” beskriver Conni Lorentsen.
Nå, du er en af dem? Tjenestemændene føler sig peget ud
Tjenestemændene er en lille gruppe med særlige ansættelsesvilkår. Den private virksomhed Coor har ingen erfaringer med tjenestemandsansættelser.
”Flere medlemmer har fortalt om, hvordan de dagligt skal høre for, at de er tjenestemand og ikke tjener det samme som de andre, og er ansat på andre vilkår. De føler sig peget ud og udskammet,” fortæller Conni Lorentsen.
Ikke styr på noget
Mange medlemmer oplever, at der ikke længere er styr på planlægning af arbejdsopgaver og deres ansættelsesvilkår.
Alle gamle rutiner og arbejdsgange er væk. Nogle er gået fra en travl hverdag til en dagligdag som servicemedarbejder, hvor opgaverne ikke er planlagt, så der opstår flaskehalse, og nogle dage er der slet igen arbejdsopgaver. Mailen er lukket ned, og den telefon, Coor stiller til rådighed, virker ikke.
”Et medlem har fortalt om, hvordan meget af dagen nu går med at vente. Alt flyder. De venter på håndværkere, de venter på opgaver, og de venter på at få nye ledere og kolleger. Alt det, de havde styr på før, sejler nu. Normalt ville de for eksempel nemt få flyttet og malet et kontor. Nu kan det trække ud i flere måneder,” fortæller Conni. ”Det går naturligvis ud over arbejdsglæden og den faglige stolthed.”
Sammenhængkraften er forsvundet. Før hjalp man hinanden og arbejdede sammen, men nu er der en masse ting, de ikke må, fordi det ikke er en af Coors opgaver. Kollegerne fra ministeriet eller styrelsen kan ikke forstå, at deres gamle kolleger ikke kan hjælpe som før, og at det hele tager så lang tid.
Nye ledere og rod med lønnen
”Medarbejderne oplever også, at lederne i Coor skiftes ud hele tiden, og at deres nye kolleger kun bliver kort tid i jobbet. De når kun lige at lære dem at kende, så kommer der en ny kollega eller leder. De nye ledere ved ikke, hvad der forventes af de udlånte medarbejdere, og de ved slet ikke noget om reglerne for tjenestemænd,” siger Conni.
Der har også været rod med lønudbetalingen fra Bygningsstyrelsen. Flere medlemmer har kontaktet fagforeningen, fordi de har fået for lidt udbetalt i løn. Nogle fik også dobbeltløn, så de måtte betale løn tilbage, men de mistede samtidig boligsikring og andre offentlige ydelser.
Der har også været problemer med løntræk af kontingent til fagforening og a-kasse, låneforening og forsikringer.
”Jeg anbefaler, at alle tjekker, om de bliver trukket korrekt til forsikring, fagforening og låneforening,” siger Conni.
Føler sig svigtet af Bygningsstyrelsen
Tjenestemændene føler sig alene med deres problemer, fordi der ikke er så mange af dem.
Tjenestemændene føler sig svigtet af Bygningsstyrelsen, som ikke følger op og aldrig lader høre fra sig, selvom Staten ved Bygningsstyrelsen fortsat er deres arbejdsgiver.
De er en del af Coor, men de er ikke med på personalelisten, og de er heller ikke en del af personalet i Bygningsstyrelsen.
Fra at være en af kollegerne i et ministerie eller styrelse, er de nu hverken ansat på deres gamle arbejdsplads eller i Coor. De bliver for eksempel ikke inviteret til julefrokost nogen af stederne.
Hvor meget skal tjenestemænd tåle?
VSL har kontaktet Bygningsstyrelsen, da de har erfaret, at der sker flere overtrædelser af reglerne for tjenestemænd.
Flere af de udlånte tjenestemænd har ikke fået en opgørelse over tilgodehavende ferie, overtid og feriefridage, sådan som de har krav på, og der er fortsat udfordringer med løntræk.
Merarbejde giver også udfordringer, Der er ikke indgået en aftale om flekstid, men alligevel oplever nogle tjenestemænd, at de ikke får den betaling for merarbejde, som de har ret til.
”Vi ser eksempler på lønsedler, hvor der står flekstid og ikke arbejdstid + merarbejde. Men vi har jo ikke en fleksaftale, så det går ikke. På den måde bliver medlemmer snydt for tillæg, og det burde Bygningsstyrelsen vide,” påpeger Conni Lorentsen.
Retningslinjerne for, hvad en tjenestemand må tåle, skal også drøftes med Bygningsstyrelsen.
”For nyligt fik nogle af de udlånte tjenestemænd mail fra Coor om, at de nu skal hjælpe til i flere ministerier, fordi der mangler personale,” fortæller Conni Lorentsen fra VSL. ”Men det må de ikke. Det første år efter, de er overdraget, må de kun arbejde ét sted.”
”Dette er en af de mange eksempler på, at hverken Coor eller Bygningsstyrelsen kender de grundlæggende regler og aftaler,” påpeger hun.
Kontakt fagforeningen
Conni fra VSL er i kontakt med mange af de udlånte tjenestemænd. Hun opfordrer til, at alle medlemmer bruger fagforeningen. Ofte er der kun 1 eller 2 tjenestemænd i en afdeling, og det betyder, at mange føler sig alene, og at der bliver peget på den som nogle, der er anderledes og besværlige.
”Det er mit klare indtryk, at de alle føler sig klemte. At de oplever, at kvaliteten af arbejdet er faldet, og at deres erfaringer ikke bliver anerkendt,” siger Conni Lorentzen fra VSL. ”Husk, at hvis du får behov for en snak om det psykiske arbejdsmiljø, så kontakt Martin Nielson i VSL. En tjenestemand har i dag fået anmeldt udfordringerne som en arbejdsskade på grund af det dårlige psykiske arbejdsmiljø.”