Arbejdsmiljø
PTSD
Hvad er PTSD?
Hvad er PTSD?
Vagter har forhøjet risiko for at blive udsat for trusler og vold, som udløser sygdom. PTSD er en forkortelse for Posttraumatisk Stresssyndrom.
Hvis vi udsættes for en dramatisk hændelse, er det naturligt at reagere med stress. Når man udvikler PTSD, så fastholdes ens stress, selvom de dramatiske hændelser er overstået. Hændelsen kan være en ophobning af mange hændelser.
Her kan du se en film fra BFA om, hvad PTSD er. Filmen varer 6 minutter.
Hvad er symptomerne på PTSD?
Her er, hvad du skal være opmærksom på.
- Jeg genoplever den traumatiske situation, både i søvne og når jeg er vågen
- Jeg får tankemylder
- Jeg bliver let irriteret og vred
- Jeg har svært ved at koncentrere mig
- Jeg sover dårligt
- Jeg har svært ved at huske
- Jeg har ofte hovedpine og ondt i musklerne
- Jeg har angst
- Jeg oplever tomhed
- Jeg er startet på et misbrug af medicin eller alkohol
- Jeg er bange for at være sammen med andre
Har du flere af disse symptomer, så bør du kontakte din læge.
Hvordan adskiller PTSD sig fra almindeligt stress?
Akut stress er en forsvarsmekanisme, som hjælper os med at overleve. Vi skal kunne reagere hurtigt på fare. Akut stress vil normalt gå over af sig selv i løbet af noget tid.
Det er noget andet med PTSD. Her er den proces, der normalt skal hele, blevet blokeret. I stedet bliver man ved med at prøve at skubbe det væk og får ikke bearbejdet hændelserne.
Her kan du se en video om PTSD og stress. Den varer 21 minutter.
Hvor kan jeg få hjælp, hvis jeg har symptomer på PTSD?
Hvis du får symptomer på PTSD, skal du kontakte din egen læge, som kan undersøge dig og eventuelt henvise dig til udredning og behandling.
Har du akut brug for hjælp uden for lægens åbningstid, kan du altid kontakte lægevagt eller psykiatrisk akutmodtagelse.
PsykiatriFonden har en rådgivning pr. telefon eller chat.
Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, så sig det til nogen. Livslinjen er bemandet alle årets dage fra 11-05 på telefon 70 20 12 01. Du kan læse mere om Livslinjen her
Kan PTSD anerkendes som en arbejdsskade?
PTSD er med i fortegnelsen over arbejdsskader.
Det er ikke altid så nemt at få anerkendt PTSD som en arbejdsskade, men Serviceforbundet har medlemmer inden for Vagt- og Sikkerhedsbranchen og Ejendomsfunktionærerne, der har fået anerkendt deres PTSD.
Hvad kan jeg gøre som kollega?
Når man har været ude for en voldsom hændelse, kan der komme en reaktion efterfølgende. Måske varer det et stykke tid, før reaktionen kommer, måske kommer den aldrig. De fleste efterreaktioner går over efter 2-3 uger. Men nogle gange tager det meget længere tid.
Mange PTSD-ramte siger, at det havde været en stor hjælp, hvis kollegerne havde reageret på en ændret adfærd, for eksempel ved at sige: Nu er din lunte blevet for kort, det er måske tid til, at du sygemelder dig og får hjælp. Dermed kan kollegaen være med til at sørge for, at den PTSD-ramte får det sidste skub til at få hjælp.
Det er altid arbejdspladsen og ledelsen, der skal sørge for at sikre den rette hjælpe til ansatte, der har været ude for voldsomme oplevelser. Men kollegerne kan være en god støtte i processen mod at komme igennem det, især en kollega, der har oplevet noget lignende.
Her kan du se en film fra BFA med gode råd til dig som kollega. Filmen varer 6 minutter.
Hvordan kan arbejdspladsen hjælpe?
Har du været ude for en voldsom hændelse, kan du komme i tvivl, om du har handlet korrekt.
Her er opbakningen fra kolleger og ledelse meget vigtig.
Og det er også vigtigt, at det anses for at være normalt at modtage professionel hjælp på arbejdspladsen som en del af de sædvanlige arbejdsmiljøtiltag.
Her kan du se en film fra BFA med gode råd til arbejdspladsen. Filmen varer 12 minutter.