16. apr. 2019

Denne fejl kan koste dig dyrt

Sidste år hentede VSL 13 millioner kroner hjem til medlemmerne, men én typisk fejl koster mange medlemmer deres erstatning.

Faglig
Billede til nyheden Denne fejl kan koste dig dyrt

”Den typiske fejl, vi oftest ser, er, at medlemmet ikke straks kontakter fagforeningen”, siger Peter Jørgensen, formand for VSL. ”Mange går to måneder eller mere, inden de kommer til os. Andre kontakter aldrig fagforeningen, fordi de finder et nyt job.”

Men det er en dårlig idé. Der kan nemlig være sket fejl, som betyder, at arbejdsgiveren skal efterbetale noget løn eller betale en erstatning. Men det kræver, at fagforeningen får besked med det samme, da der er varsler, som skal overholdes. 

”Noget, vi ser tit, er, at opsigelsesvarslet er for kort. Opdager vi det hurtigt nok, kan vi få en erstatning på det manglende opsigelsesvarsel”, forklarer Peter Jørgensen. 

Usaglige opsigelser
Noget andet VSL ofte ser, er usaglige afskedigelser, hvor arbejdsgiveren fyrer en vagt og ansætter en anden, eller opsiger medlemmet uden en saglig grund.

Usaglig afskedigelse sker af og til på en meget løs baggrund. Det kan for eksempel være rygter uden beviser. 

”Det er trist, når kolleger anmelder egne kolleger. Det ærgrede mig for eksempel, da vi havde en sag, hvor kolleger sender billeder til arbejdsgiveren af en kollega, som begik en lille fejl på jobbet”, siger Peter Jørgensen.

Måske penge til gode
Selvom opsigelsesvarslet er korrekt, kan det alligevel være en god idé at få VSL til at se på den.

Når et medlem bliver opsagt, vurderer VSL opsigelsen og ser på ansættelsesaftaler og lønsedler. Ofte opdager fagforeningen, at der er en faglig sag. 

”Mange medlemmer bliver simpelthen snydt for tillæg eller pension, uden at de selv ved det”, fortæller Peter Jørgensen. 

Kvittering for afskedigelse eller bortvisning
Ofte bliver man bedt om at skrive under på afskedigelsen, men det er ikke en god idé.

Du kan kvittere for modtagelsen, men ikke på, at du er enig i opsigelsen eller er enig i årsagen til afskedigelsen eller bortvisningen. Du kan for eksempel skrive: "Jeg kvitterer hermed for modtagelsen" lige over din underskrift.

”Du skal aldrig skrive under på en afskedigelse eller bortvisning, heller ikke selvom din arbejdsgiver lægger pres på dig”, advarer Peter Jørgensen. ”Du kan derimod roligt skrive under på, at du har modtaget den.” 

Nogle kan føle sig pressede til at skrive under, fordi de er chokerede over at blive opsagt. Derfor er det en god idé at insistere på at tage en tillidsrepræsentant eller bisidder med til samtalen. Du kan også bede om en pause og ringe til fagforeningen. 

”Selvom du har skrevet under, så kontakt os alligevel så hurtigt som muligt, så vi kan se på din sag”, råder Peter Jørgensen. 

Relaterede nyheder