22. jan. 2020

Pas på tricktyve, når du skal ud og rejse

Skal du på vinterferie, får du her gode råd om, hvordan du spotter en tricktyv i lufthavnen. Henrik Sundstrup arbejder i lufthavnens operationscenter/OC i Københavns Lufthavn. Han er ekspert i tricktyvenes metoder. Få hans effektive opskrift på at undgå at få stjålet din pung eller taske.

Faglig
Billede til nyheden Pas på tricktyve, når du skal ud og rejse
Tricktyve er hurtige og udspekulerede. Så pas rigtig meget på, hvis du er steder, hvor du nemt kan blive uopmærksom, for eksempel i lufthavnen. Foto: Shutterstock

Henrik Sundstrup har et godt øje til tricktyve. I sit daglige arbejde i lufthavnens operationscenter/OC i Københavns Lufthavn overvåger han rejsende.

De mere end 2.000 kameraer afslører, hvordan tricktyvene arbejder.

Og det sker dagligt, at rejsende anmelder et tyveri.

”Vi får en del anmeldelser, og det er uden tvivl et stort problem for de gæster, som bliver ramt af bander fra Østeuropa og Sydamerika. Det er simpelthen deres arbejde at aflure og fuppe rejsende”, fortæller Henrik Sundstrup, som har arbejdet i lufthavnens operationscenter/OC i 12 år. ”De arbejder ofte i grupper på 3-4 personer, hvor den ene er chauffør i en lejet bil, så de hurtigt kan komme væk med byttet.”

Skaber forvirring og hugger tasken
Banderne opererer på forskellige måder. En ofte anvendt teknik er at tage tasker, når man er uopmærksom.

”Ofte er man så optaget af, at man skal ud at rejse, at man helt glemmer at holde øje med bagagen. Et lille øjebliks uopmærksomhed er nok. Banderne hænger især ud i den del af lufthavnen, hvor man skal tjekke ind på maskinerne. Mens du tjekker ind på maskinen, er du måske uopmærksom i 2 sekunder, og så er tasken væk,” advarer Henrik Sundstrup.

En anden metode er at forvirre rejsende ved at spørger om hjælp. Når man vender sig om for at hjælpe eller vise vej, kommer en anden fra banden og snupper tasken. De kan også finde på at smide mønter, som man bøjer sig ned for at samle op.

”Tricktyvene opererer oftest på landsiden. Det vil sige, inden man er tjekket ind.”

Stjæler betalingskort
Banderne er også aktive, hvor rejsende bruger betalingskort. I København sker det ofte, at de aflurer koder, når rejsende køber billetter til tog og metro.

”Fordi man står så tæt ved automaten, kan de nemt aflurer din kode, og bagefter laver de en ”sandwich” på rulletrappen, hvor to personer skaber forvirring, og den ene stjæler din pung. Så går turen hurtigt til en hæveautomat, hvor de stjæler max-beløbet,” forklarer Henrik Sundstrup.

Banderne kommer igen
Når banderne har stjålet i lufthavnen, går turen ofte ind til København, hvor tricktyverierne foregår i butikker, tog, busser og på hoteller, men de vender ofte tilbage til lufthavnen.

”Vi har et godt samarbejde med kriminalpolitiet. Når de får anmeldelser, kigger vi optagelser igennem og holder øje med, om tyvene kommer igen. Det sker, at vi genkender dem. Vi havde engang et tyveri i en ur-forretning til 30.000 kroner. Politiet bad mig prøve at finde tyvene. Der var ikke kamera i selve butikken, men på videoen kunne jeg se 2 unge mennesker igennem vinduet. Dagen efter bad politiet om hjælp til at finde tyve, som havde stjålet en rygsæk. Og minsandten om ikke jeg fandt de 2 samme unge mennesker, da jeg ledte efter rygsæktyven. Så gik jagten ind, hvor var de nu? Vi fandt dem på et kamera ved Burger King. Jeg sagde til politiet, at de lige skulle tjekke, om ikke den ene havde et dyrt ur på. Så snuppede vi 2 tyve og fandt både det stjålne ur og rygsækken.”

Spotter også tricktyve i fritiden
Henrik har også fanget tricktyve i fritiden. Hele 3 gange har han får dusør fra politiet.

Den ene gang var han på cykel igennem byen, da han pludselig så en kinesisk mand, som løb tværs over vejen efter en anden mand.

Henrik synes, at det så mistænkeligt ud, så han cyklede efter. Et stykke derfra nåede han op på siden af tyven, som smed noget ind under en bil.

Det viste sig at være en tricktyv, som havde stjålet en pung fra kineseren. Politiet kom, fandt pungen under bilen og anholdte tricktyven.

Senere fik Henrik en SMS fra kineseren, som var meget glad for hans hjælp.

En tur i Magasin udviklede sig også til en tricktyvejagt, da Henrik så en mand med en jakke over armen. Jakken havde mærke på, og manden var på vej ud ad døren uden at betale. Da Henrik gjorde ham opmærksom på, at det vist ikke var hans jakke, smed manden jakken i armene på Henrik og råbte ”Stop ham, han er en tyv”. Det endte nu med, at manden blev arresteret.   

Sådan undgår du at blive snydt af tricktyvene
Henrik har 8 gode råd til dig, så du ikke bliver offer for tricktyve:

  1. Hold øje med din bagage hele tiden.
  2. Er I flere afsted, skal den ene passe på bagagen, når den anden tjekker ind o.l.
  3. Hav øjnene på bagagen og ikke på mobiltelefonen.
  4. Hav ikke værdier i din rygsæk på ryggen.
  5. Vær kritisk og få kontrol over din bagage, inden du hjælper andre rejsende.
  6. Dæk din kode, når du betaler
  7. Pas særligt godt på dit pas, betalingskort og din mobiltelefon.
  8. Husk, at der altid er nogen, som ligger på lur.

Relaterede nyheder