Har du fået tjekket din ansættelseskontrakt? Ved du, at fagforeningen kan se den igennem, når du får nyt job? Ja, også når du har været i dit job længe og bare gerne vil være sikker på, at alt er OK.
VSL oplever ofte, at der er fejl, når de tjekker medlemmers ansættelseskontrakter. Og hvem ved da også, om arbejdsgiverens cvr-nummer er korrekt? Men det kan faktisk betyde en del for, om man har ret til løn efter overenskomsten eller ej.
De fejl, fagforeningen ofte finder, er:
- Forkerte lønninger og tillæg
- Flere ansættelseskontrakter i samme firma, hvor den ene er med overenskomst og den anden uden. Det kan især koste på lønnen
- Forkerte opsigelsesvarsler
- Forkert cvr-nummer
- Forkert eller ingen pension
Især det sidste kan være rigtigt dyrt. Går du glip af en pensionsopsparing på 12,5% om måneden, kan det betyde, at du kommer til at mangle pengene, når du går på pension.
”Et sted hvor vi ofte ser, at medlemmer bliver snydt, når det gælder pension er, når arbejdsgiveren ”glemmer” at spørge, om vagten allerede har en arbejdsmarkedspensionsordning. Og det er faktisk ret vigtigt, fordi har man ikke det, så siger overenskomsten, at så skal der først betales pension efter 5 måneder. MEN har man allerede en arbejdsmarkedspension fra et andet job, så skal man have pensionsindbetaling fra dag et,” forklarer næstformand i VSL Robert Andersen. ”Og sådan en forglemmelse kan nemt koste 35.000 - 40.000 kroner på pensionskontoen, hvis man går glip af pensionsopsparing i 5 måneder. I det lange løb bliver det beløb endnu større, fordi pengene ville være blevet investeret og forrentet frem til pensionsalderen.”
VSL kan tjekke din ansættelseskontrakt
Du kan få tjekket din ansættelseskontrakt, når du får nyt job. Ring eller mail til fagforening og aftal et løntjek.
Du kan også få den tjekket, selvom du har været flere år i dit job. Det er en del af den faglige service og tryghed, som fagforeningen giver dig.
Finder fagforeningen fejl i kontrakten, drøfter I, hvad der nu skal ske.
De fleste medlemmer vælger at bede om et godt råd og tager så selv kontakt til arbejdsgiveren og får fejlen rettet.
Hjælper det ikke, kan fagforeningen køre en sag.
”Alle medlemmer kan trygt henvende sig med deres ansættelseskontrakter,” siger næstformanden. ”Vi kontakter aldrig arbejdsgiveren, hvis medlemmet ikke ønsker det.”
Ingen eller ugyldig ansættelseskontrakt
Fagforeningen oplever også, at en del medlemmer slet ikke har en ansættelseskontrakt, og det er ulovligt. Har du ikke en ansættelseskontrakt, har du måske krav på en erstatning.
Et andet problem kan være, at kontrakten er ugyldig, fordi den ikke er underskrevet. For at være gyldig skal ansættelseskontrakten nemlig været underskrevet af både medarbejder og arbejdsgiveren. Underskrifterne kan være digitale.
”Dårlige ansættelseskontrakter er så stort et problem, at med den nye overenskomst med DI for har vi været nødt til at lave en bedre og mere fyldestgørende ansættelseskontrakt,” fortæller Robert Andersen. ”Den er lavet til Vagtoverenskomsten og Vagtassistentoverenskomsten. Den skal du bruge til at sammenligne din nuværende kontrakt, og se om den indeholder alt det, den bør indeholde.”
Se den nye ansættelseskontrakt
Klik her og se den nye ansættelseskontrakt for Vagtoverenskomsten og Vagtassistentoverenskomsten med DI.