21. jun. 2021

Er du godt nok forberedt på det værste?

Når et vagtfirma bliver ramt af konkurs, kan gamle lønsedler, tjenesteplaner og kontrakter være guld værd. Se her, hvorfor du aldrig må smide dem ud.

Arbejdsmiljø
Billede til nyheden Er du godt nok forberedt på det værste?

VSL kører en del sager for medlemmer, som har været ansat på virksomheder, som går konkurs.

”Når vi kører sager i Lønmodtagernes Garantifond (LG), er der strenge krav om dokumentation,” forklarer Robert Andersen, som er næstformand i VSL. ”Mangler der tjenesteplaner, lønsedler eller kontrakter, kan det desværre betyde, at det bliver umuligt at dokumentere, hvor meget arbejdsgiveren skylder medlemmet.”

Når fagforeningen kræver tilgodehavende løn, skal det kunne dokumenteres, hvordan vagten skulle arbejde og hvilke tillæg, tjenesteplanen ville have udløst.

Ofte ligger tjenesteplanerne på arbejdsgiverens system, på et intranet eller i e-mailsystemet, men når virksomheden går konkurs, stopper adgangen til systemet ofte.
”Sørg altid for at få gemt en kopi af din tjenesteplan, dine lønsedler og din kontrakt. Det kan være en meget god investering,” understreger næstformanden. ”Har du ikke dine tjenesteplaner, kan en kalender, som du selv har ført, også bruges som dokumentation. Men firmaets tjenesteplaner er bedst.”

Derfor har fagforeningen disse gode råd til dig:

  • Print dine tjenesteplaner (vagtplaner), eller send dem videre til din private e-mailadresse

  • Gem dine lønsedler. Får du dem på mail på din firmamail, så send dem videre til din private mail

  • Gem dokumentation på ændringer af tjenesteplaner og beordret overarbejde

  • Gem dine skriftlige rykkere, sms o.l., som du sender til din arbejdsgiver, hvis du for eksempel ikke får din ansættelseskontrakt, mangler løn eller tillæg, gør opmærksom på forkert opgivet timer på din lønseddel eller lignende.

De gode råd gælder ikke kun for sager om konkurs. Dokumentationen er vigtig i alle former for faglige sager. For eksempel, hvis du bliver opsagt eller bortvist, og fagforeningen skal køre en sag for dig.

Lønmodtagernes Garantifond (LG)

LG sikrer løn og pension til lønmodtagere, hvis en virksomhed går konkurs.

Formålet med LG er, at medarbejderne får udbetalt løn, feriepenge, pension mv. i tilfælde af en arbejdsgivers konkurs, død eller ophør.

Fagforeningen rejser sagerne i LG og hjælper med den nødvendige dokumentation.

Se mere

Relaterede nyheder