22. jan. 2024

Konkurs: Det var ikke gået uden VSL’s hjælp

Vagt Alex Bech og elev Maria Landø Knudsen fik begge hjælp af VSL, da deres arbejdsplads gik konkurs. Konkurser er et godt eksempel på, hvorfor man skal være med i fagforeningen.

Faglig
Billede til nyheden Konkurs: Det var ikke gået uden VSL’s hjælp
Husk at kontakte VSL, hvis din arbejdsplads går konkurs. Vi kan hjælpe dig. Foto: Shutterstock

”De, der ikke var i VSL, er nok gået glip af nogle penge”, siger Alex Bech, der var ansat som vagt i Acon Group, som gik konkurs.

”Egentlig skulle det gå glat hos Lønmodtagernes Garantifond (LG), som skulle udbetale kompensation. Det var bare ikke så enkelt. Men VSL klarede kontakten med LG og sørgede for, at alt gik i orden. Jeg skulle bare sende lønsedler og anden dokumentation på min ansættelse til VSL.”

Konkursen blev kompliceret af, at LG mente, at der var tale om en virksomhedsoverdragelse. Men Illum, hvor Alex primært var vagt, ville ikke gå med til det, for de havde betalt løn på forhånd, og en virksomhedsoverdragelse ville betyde, at Illum nu skulle betale for den samme ydelse 2 gange. Det ønskede stormagasinet selvsagt ikke.

Illums argument var, at de kun havde overtaget vagterne i Illum, ikke alle vagter i Acon. Desuden var Acon et vagtfirma, og det er Illum ikke. Der kan ikke ske virksomhedsoverdragelse mellem 2 helt forskellige virksomheder.

VSL lavede en indsigelse
”Vi lavede en indsigelse til LG, hvor vi dokumenterede, at der ikke var tale om en virksomhedsoverdragelse. Og det accepterede LG. Man skal huske på, at LG som udgangspunkt vil forsøge at betale så lidt som muligt. Sådan er det jo også med et forsikringsselskab. Så hvis de kunne få virksomhedsoverdragelsen igennem, skulle virksomheden selv dække de ansattes tilgodehavende,” siger de 2 faglige medarbejdere i VSL, Pia Vistisen og Anni Jørgensen, som tager sig af sager med LG.

Pia og Anni har i øvrigt et godt råd til dig som ansat: ”Har du mistanke om, at du mangler løn, pension, feriepenge, tillæg eller andet, skal du reagere med det samme. Kontakt os straks i VSL, så ser vi på det.

”Hvis din arbejdsplads senere går konkurs, så er penge, der ikke er gjort krav på tidligere, nemlig tabt. Sådan er reglerne, og vi kan ikke gøre andet end at hjælpe dig med at få det, du har krav på i forbindelse med konkursen. Vi har af og til medlemmer, som ved en konkurs kommer i tanke om, at de vist for et år siden blev snydt for noget, men det må desværre gå på tabskontoen.”

VSL fandt flere penge
Alex Bech havde andre vagtopgaver for Acon ud over Illum, som han manglede penge for, og da Pia og Anni fik undersøgt forholdene nærmere, fandt de endnu flere penge, som Alex havde til gode, blandt andet en lønudligning for opsigelsesperioden på 3 måneder.

”Jeg er meget tilfreds med VSL. Det er virkelig svært at håndtere, hvis man ikke har en kompetent fagforeningen i ryggen. Og det er da surt, hvis man går glip af penge, som man har krav på,” siger Alex Bech.

Maria fik hjælp til at få ny praktikplads
Maria Landø Knudsen var i praktik hos LF Vagt, som gik konkurs. Ved hjælp af skolens uddannelseskonsulent og VSL kom der styr på hendes rettigheder, så hun kunne få en ny elevplads. Og det kunne være gået helt galt uden VSL’s hjælp.

”Det viste sig, at det er meget vigtigt ikke at gøre noget, før alt er på plads i forhold til kurator. Så jeg måtte endelig ikke lave en ny elevaftale med en anden vagtvirksomhed. Hvis jeg havde gjort det, så kunne jeg være kommet juridisk i klemme i forhold til elevløn og uddannelse,” fortæller Maria.

”Der er nogle helt særlige regler for elever. Hvor det for ansatte er vigtigt at begynde jobsøgningen med det samme, er det for elever lige omvendt. De må ikke aftale ny elevplads, før alt er på plads. Så derfor, er du elev et sted, som går konkurs, så kontakt straks VSL, så hjælper vi dig med det hele – også med at finde en ny elevplads,” uddyber Anni fra VSL.  

5 gode råd, hvis din arbejdsplads går konkurs

  1. Husk at gemme alt dokumentation som vagtplaner, lønsedler, kontrakter, afholdt ferie, sygdom, pension osv. Hav det hos dig selv, ikke kun på din arbejdsplads.
  2. Kontakt VSL med det samme, når du får brevet om konkurs fra kurator. Der er kun 4 uger til at rejse et krav overfor kurator, så jo før, du kontakter fagforeningen, jo bedre.
  3. Er du elev, så gør ikke noget, før du har talt med VSL, og søg ikke nogen ny elevplads, fordi der er nogle lovpligtige regler i forhold til elever.
  4. Er du ansat, så gå straks i gang med at søge nyt job, for du har det, der kaldes tabsbegrænsningspligt.
  5. Husk, at hvis du venter for længe med at rejse krav, kan pengene være tabt. Når din arbejdsplads er erklæret konkurs, kan du ikke rejse gamle krav.

Relaterede nyheder