23. aug. 2024

Alt for dyrt at være medlem af en billig fagforening

Süleymans arbejdsgiver Vagtteam har snydt ham for 125.000 kroner, men Det Faglige Hus kunne kun finde en løndifference på 42.000 kroner.

Faglig
Billede til nyheden Alt for dyrt at være medlem af en billig fagforening
Næstformand Robert Andersen. Foto: Stefan Cavalieri

Süleyman Tas har arbejdet for Vagtteam siden 2016. En ven, som er medlem af VSL, opfordrede ham til at få et løntjek for at sikre, at han fik den rette løn.

Derfor tog Süleyman fat i sin fagforening Det Faglige Hus, men det fik han ikke meget ud af.

”Jeg måtte rykke og rykke for at få en beregning, og når jeg ringede, blev jeg stillet om igen og igen, og jeg talte med flere forskellige medarbejdere, men jeg fik ikke nogen beregning af min løn,” fortæller vagten Süleyman Tas.

”Så sagde min ven, hvorfor tager du ikke bare fat i VSL? Så det gjorde jeg og meldte mig ind der.”

VSL opfordrede Süleyman til at få samlet den rette dokumentation og at rykke Det Faglige Hus for en beregning. 

”Jeg fortsatte som medlem i Det Faglige Hus, så jeg kunne se, hvad de ville nå frem til, og efter mange henvendelser og lang ventetid fik jeg deres svar: Din arbejdsgiver skylder dig 42.000 kroner,” fortæller Süleyman.

VSL fik et helt andet resultat

VSL har overenskomst med Vagtteam og er derfor ekspert i netop den overenskomst. Det blev tydeligt, da VSL lavede en beregning for den samme periode på 18 måneder.

”Vi kender alle virksomheder i vagtbranchen ud og ind, og har kørt mange sager mod Vagtteam,” fortæller Robert Andersen. ”Da Süleyman ringede, var vi ikke i tvivl om, at vi ville finde noget.”

”Vi nåede frem til, at Vagtteam har underbetalt Suleman med 125.000 kroner i de 18 måneder, beregningen er lavet for,” fortæller Robert Andersen, som er næstformand i VSL.

Siden har VSL beregnet for 24 måneder, og efter møde med Vagtteam er det afgjort, at virksomheden skal betale 143.338,45 kroner til Süleyman. 

”Beregningen for de 18 måneder viser tydeligt, at det er alt for dyrt at være medlem af en lavkvalitets fagforening,” siger Robert Andersen. ”Det er mig en gåde, hvorfor nogen vil vælge at betale til sådan nogle amatører.” 

Süleyman er glad for hjælpen i VSL:

”Det er et godt resultat, og det gør mig glad at se. Sagen er kun kørt for 2 år, og jeg startede jo i 2016, så over tid er jeg nok blevet underbetalt med noget, der ligner en halv million. Det har lært mig, at man skal tjekke sin løn og være medlem af den rigtige fagforening.”

Opfordrer alle til at melde sig ind i vagternes fagforening

”Jeg var medlem af Det Faglige Hus, fordi det er billigere. Det har jeg været i en del år, så jeg forventede, at de kunne hjælpe. Men jeg blev godt skuffet, fordi de var langsomme, og jeg måtte rykke og rykke, og nu ved jeg endda, at de kunne have kostet mig mange penge,” siger Süleyman. ”Dem skal man ikke spilde sine penge på. Jeg opfordrer alle vagter til at blive medlem af vagternes fagforening og ikke en tilfældig fagforening. Det er dem, der har styr på tingene, og ved, hvad de laver. De har hjulpet mig meget. Jeg har haft en fast kontaktperson, og de er meget flinke og dygtige.”

”Jeg havde på fornemmelsen, at jeg nok fik for lidt i løn. Jeg kunne se, at mange nye kolleger stoppede efter kort tid, fordi de fik for lidt,” fortæller Süleyman. ”Jeg har også læst artikler fra VSL på nettet, og der havde jeg også læst, at man kan få en lønberegning. Nu har jeg lært, at jeg skal reagere hurtigere, når der er noget galt.”

Udfordringerne med Vagtteam

Faglige sager mod Vagtteam er desværre ikke ukendt for VSL, som har kørt en del sager mod den overenskomstdækkede virksomhed.

Her er nogle af de udfordringer, som VSL oplever igen og igen hos Vagtteam:

  • Brud på både overenskomsten og lovgivning
  • Får ikke forhøjet timeløn efter reglerne i overenskomsten
  • Får ikke overtidstillæg for alle overarbejdstimer
  • Får ikke tillæg for aften, nat og weekend
  • Har delte vagter med mindre end 11 timer imellem
  • Lægger ikke vagtplaner, som giver adgang til at se fridage 30 dage frem
  • Overholder ikke overenskomstens ret til at få en ny kontrakt på flere faste timer, hvis man som deltidsansat har flere timer over en periode på 3 måneder
  • Overholder ikke lovgivningen om hviletid og antal daglige timer
  • Når man er syg, bliver vagtplanen ændret, så det i stedet bliver en fridag uden løn
  • Får for lidt i sygeløn – især deltidsansatte
  • Bliver tvunget på arbejde under ferie
  • Får ændret kontrakter til færre og færre faste timer

Det havde gjort en stor forskel for Süleyman, hvis der havde været orden i tingene hos Vagtteam:

”Havde Vagtteam fulgt overenskomsten, havde jeg haft mere tid til familien og været mere glad. Jeg ville også løbende have tjent flere tusinde kroner mere om måneden og ikke følt mig stresset over at blive presset til vagter og ikke kende min arbejdstid og vagter,” siger Süleyman.

Links til tidligere relevante artikler:

Vagtteam skal betale bod for brud på overenskomsten

Sejr i arbejdsretten til VSL

Det Faglige Hus regner helt forkert

Kræv din ret til fuld tid

Arbejder du hos Vagtteam?

Hvis du arbejder hos Vagtteam, har VSL en opfordring til dig:

Meld dig ind i VSL og få et løntjek. Du får uden tvivl for lidt i løn.

Uanset, hvor du arbejder, skal du sikre dig, at du får den korrekte løn. Nogle steder foregår der systematisk underbetaling, andre steder er der bare tale om fejl, som kan blive rettet

For at du kan dokumentere dit lønkrav, skal du altid huske at:

  • Gemme dine vagtplaner
  • Gemme dine lønsedler
  • Gemme mails og SMS om fridage, sygemelding m.m.
  • Gemme dine ansættelseskontrakter
  • Føre kalender over vagter, overtid, sygdom, fridage og ferie

Jo bedre dokumentation, jo bedre en sag kan fagforeningen køre for dig.

Relaterede nyheder