Din arbejdsgiver skal sikre, at gravides natarbejde planlægges og tilrettelægges, så det ikke udgør en risiko for den gravides sikkerhed eller sundhed.
Det indebærer, at arbejdsgiveren skal tage højde for, at gravide kan have behov for at få ændret arbejdstiden for eksempel i form af kortere vagter, begrænsning af natarbejde eller fritagelse fra natarbejde.
Højst en nattevagt om ugen
Den 1. oktober 2024 er der kommet nye regler, der skal sikre, at gravide maksimalt arbejder én nattevagt om ugen.
Det betyder, at din arbejdsgiver skal sikre, at arbejdet tilrettelægges, så gravide højst har natarbejde én gang om ugen.
Hvis arbejdsgiveren ikke kan tilbyde den gravide anden passende beskæftigelse, har den gravide ret til fravær og omfattes dermed af barselsrefusionsreglerne.
Årsagen til de nye regler er, at forskning viser, at gravide med mere end én nattevagt om ugen har øget risiko for ufrivillig abort og andre graviditetskomplikationer.
Grænsen på en nattevagt om ugen står også i VSL’s overenskomster.
Alle med natarbejde skal tilbydes helbredskontrol
Din arbejdsgiver skal tilbyde dig gratis helbredskontrol, inden du begynder beskæftigelse med natarbejde og derefter med regelmæssige tidsrum på mindre end 3 år.
I en del af VSL’s overenskomster har natarbejdere krav på helbredskontrol inden for et tidsrum på maks. 2 år.
Husk, at du altid må gå til lægen, hvis du bliver syg. Helbredskontrol er et tilbud til raske mennesker, der arbejder om natten.
Ændring af bekendtgørelsen
Bekendtgørelse om arbejdets udførelse er ændret, så der er indsat et nyt stk. 7 med teksten:
”Stk. 7. Arbejdsgiveren skal, uanset stk. 5, hurtigst muligt og senest 14 dage efter, at denne er underrettet om eller på anden måde blevet bekendt med, at en ansat er gravid, sikre, at arbejdet tilrettelægges således, at den gravide ansatte højst udfører natarbejde én gang om ugen.”
Link til bekendtgørelsen
Bekendtgørelse af lov om gennemførelse af dele af arbejdstidsdirektivet