18. nov. 2019

VSL har et stigende antal sager med PTSD

Voldsomme og katastrofeagtige oplevelser skal behandles som alle andre arbejdsulykker. Det skal registreres hos lægen og anmeldes som en arbejdsskade. For sådanne oplevelser kan føre til PTSD.

Arbejdsmiljø
Billede til nyheden VSL har et stigende antal sager med PTSD
Foto: Shutterstock

PTSD har eksisteret lige så længe, som der har været mennesker. Det er en psykisk skade, der sker, når man kan se, at man er i voldsom fare. Hvis du for eksempel bliver truet på livet, og du er overbevist om, at truslen er reel, kan du få en skade, som aldrig forsvinder igen.

- Det er normalt at være rystet efter voldsomme begivenheder, men det er først efter lang tid, at man ved, om det ender med en varig skade, siger arbejdsmiljømedarbejder Martin Nielson.

- Derfor skal voldsomme og katastrofeagtige hændelser behandles som andre arbejdsulykker. Du skal til lægen for at få det registreret, og det skal anmeldes som en arbejdsskade.

- Det gælder også, hvis din kollega oplever noget voldsomt. Den første reaktion er chok. Derfor skal du hjælpe din kollega og sørge for at dokumentere det, der er sket. Gå til arbejdsmiljørepræsentanten, hvis I har sådan en på arbejdspladsen. Ellers kontakt VSL.

De fleste ender i førtidspension
PTSD kan ramme alle, for PTSD er fuldstændig ligeglad med farven på din uniform, som Martin Nielson udtrykker det. Sygdommen er den samme. PTSD kan blive udløst af en enkelt begivenhed, men kan også være sammensat af flere hændelser, der til sidst får bægeret til at flyde over.

En del vagter er tidligere udsendte soldater, der har voldsomme oplevelser med i rygsækken. Nye voldsomme begivenheder kan bygge ovenpå tidligere oplevelser.   

- Vi har enkelte eksempler på, at vagten er kommet videre i et andet job, som er langt væk fra det miljø, der har gjort vagten syg. Men det er den positive undtagelse. De fleste af vores medlemmer med PTSD ender i førtidspension, siger Martin Nielson.

Politiet ville ikke komme
Martin Nielson oplever, at der er sket en forråelse i samfundet, især på grund af banderelateret kriminalitet.

- Jeg ser helt klart en stigning i antallet af sager. For eksempel har jeg haft en sag om en vagt, der blev truet på livet i et indkøbscenter af en bande, der røvede hårde hvidevarer ved højlys dag. Politiet ville ikke komme, før de kunne samle mere mandskab til at håndtere banden, og dermed blev vagten ladt i stikken og truet på livet. Den slags oplevelser ser jeg desværre oftere og oftere, siger Martin Nielson.

Flere sager om PTSD
Arbejdsmiljømedarbejderen i VSL får flere og flere sager om PTSD på sit bord. Han tager sig af alle arbejdsskadesager og derfor også de sager, der handler om PTSD.

- I en arbejdsskadesag er jeg medlemmets indgang og kontaktperson. Jeg kobler vores advokat, socialrådgiver og andre fagmedarbejdere på, så vi kan hjælpe medlemmet bedst muligt. Ofte samarbejder jeg også med familien, fordi hele familien bliver påvirket, når far eller mor har PTSD, og fordi det kan være svært at overskue situationen med en PTSD-diagnose, siger Martin Nielson.  

Læs mere om PTSD 

Du skal anmelde inden 72 timer

Strafbare forhold som vold og trusler skal altid anmeldes til politiet inden for 72 timer, ellers mister du din mulighed for offererstatning.

Det står i Offererstatningsloven §10

Relaterede nyheder