03. feb. 2023

Allan blev fyret efter 4 timers sygdom

Allan fik arbejde hos vagtfirmaet Tempest Security, som ikke har overenskomst. Da han sygemeldte sig, fyrede de ham.

Faglig
Billede til nyheden Allan blev fyret efter 4 timers sygdom
Allan Andersen sammen med Robert Andersen fra VSL

59-årige Allan Andersen har været vagt i mange år. Han har arbejdet i CPH, hos G4S og i flere andre vagtfirmaer.

Ved siden af sit faste job havde han i 7-8 år bijob hos vagtfirmaet Tempest Security, hvor han har lavet x-ray af bagage ved luksuslinere.

Da Tempest Security sidste år tilbød ham et fuldtidsjob på samme vilkår som hans daværende job hos G4S, slog han til.

Men det skulle han ikke havde gjort.

Tempest har ikke overenskomst
Allan har tidligere arbejdet med baggagesikkerhed i CPH. Derfor kunne han hjælpe Tempest Security med at skaffe personale, som har erfaring med x-ray.

Om sommeren har virksomheden nemlig brug for rigtig mange bi-jobbere med den erfaring, når de store krydstogtsskibe anlægger København.

”De havde brug for en med min erfaring, så da jeg sagde ja til jobbet, fik jeg lovet den samme løn og pension, som jeg havde haft hos G4S. Men da det kom til stykket, fik jeg kun 4 procent i pension, så lønnen var reelt lavere. Jeg fik heller ikke de samme tillæg som i mit tidlige job,” fortæller Allan Andersen.

”Men jeg fik mere i løn, end de andre ansatte, hvor de fleste slet ikke fik pension. Hvad jeg ikke lige tænkte på var, at min sikkerhed i ansættelsen var en helt anden uden overenskomst.”

Sygemeldt med dårlig arm
Inden Allan tog jobbet hos Tempest Security var han kommet til skade ved en arbejdsulykke.

”To sene sprang i min bicep i venstre arm, da jeg arbejdede hos G4S. Jeg fik en arbejdsskade, da jeg skulle løfte en tung kasse over på et x-ray-bånd. Tempest Security kendte naturligvis til min skade og vidste, at jeg skulle passe på min arm. Det var de indforstået med, da jeg fik jobbet,” fortæller Allan.

Men efter 6 måneders ansættelse på fuld tid hos Tempest Security, blev smerterne i armen værre og værre. Allan måtte igen til lægen, hvor han fik besked om, at hans ødelagte arm skulle opereres.

”Jeg sendte Tempest Security en sygemelding, og 4 timer efter fik jeg en fyreseddel, hvor der stod, at der var arbejdsmangel. Ikke noget forvarsel, ingen sygesamtaler, ikke noget forsøg på at finde ud af, hvordan jeg kunne komme til at arbejde igen,” fortæller en skuffet Allan Andersen. ”I min ansættelseskontrakt havde jeg 14 dages opsigelse. Det var det.”

I forbindelse med arbejdsskaden hos G4S havde Allan fået hjælp i VSL. Nu måtte han have fat i fagforeningen igen, fordi Tempest Security ikke fik registreret sygdommen hos kommunen, hvilket betød, at Allan ikke kunne få sygedagpenge.

Tag aldrig arbejde i virksomhed uden overenskomst
”Det her er et rigtigt godt eksempel på, hvorfor man aldrig skal tage arbejde i en virksomhed uden overenskomst. Gør du det, er du kun dækket af det, der står i din ansættelseskontrakt og af lovgivningen. Men den sikkerhed, din overenskomst normalt giver dig, har du ikke. Samtidig er løn og pension også meget ringere, og sikkerhed i ansættelsen er meget usikker,” advarer Robert Andersen, som er næstformand i vagternes fagforening VSL.

Allan Andersen har lært lektien:

”Jeg ærgrer mig over, at jeg tog jobbet hos Tempest Security. Jeg har lært, at man aldrig skal tage job i en virksomhed uden overenskomst,” siger Allan Andersen.

”Spørg i VSL, inden du tager et job, hvis du er i tvivl, om der er overenskomst,” råder Robert Andersen. ”Langt, langt de fleste vagtfirmaer har overenskomst, og der er mangel på vagter, så du behøver ikke at arbejde hos en arbejdsgiver uden overenskomst.”

VSL sender løbende krav om overenskomst, når fagforeningen støder på vagtvirksomheder, som endnu ikke har tegnet en overenskomst, og VSL har også rejst krav om overenskomst overfor Tempest Security, men de har ikke svaret.

Se her, hvilke vagtfirmaer, der har tegnet overenskomst med VSL

Med overenskomst har du:
Ret til samme løn som resten af vagtbranchen

  • Ret til tillæg, når du arbejder aften, nat, weekend og helligdage
  • Ret til frivalgsordning/særlig opsparing
  • Ret til arbejdsmarkedspension
  • Ret til en ekstra uges ferie om året
  • Ret til løn under barsel
  • Ret til løn under sygdom
  • Ret til et opsigelsesvarsel
  • Ret til at få prøvet en opsigelse i det fagretslige system

Relaterede nyheder