Medlemsfremgang og øget synlighed
VSL’s formand Peter Jørgensen kunne på generalforsamlingen præsentere en flot medlemsfremgang. VSL har nu 3.284 medlemmer – en stigning på næsten 1.000 medlemmer over de sidste 10 år. For at sikre fortsat vækst har fagforeningen nedsat et organiseringsudvalg, der arbejder for at gøre det lettere at blive medlem og fremhæve værdien af medlemskabet.
Tilbuddet om 300 kroner til nye medlemmer og den, der anbefaler et medlemskab, har allerede skabt medlemsvækst på flere arbejdspladser, hvilket også blev fremhævet i debatten, hvor en tillidsvalgt fortalte, at den nye ordning havde hjulpet ham med at få 6 nye medlemmer.
Overenskomstforhandlinger i rekordfart
Formanden berettede også, at OK25-forhandlingerne blev en intens omgang, hvor hele 17 overenskomster blev forhandlet på blot 19 dage. Resultaterne taler for sig selv: løn og tillæg er steget, pension og særlig opsparing er forbedret, og der er nu mulighed for bedsteforældre at få barns sygedage. Arbejdsmiljørepræsentanter får fremover et særligt vederlag – hvis de er medlemmer af fagforeningen.
På barselsområdet er der generelt opnået 2 ekstra ugers betalt barsel, og medarbejdere, der har nået folkepensionsalderen, kan vælge at få pensionsbidraget udbetalt som løn. Derudover får sikkerhedsvagter med erhvervsuddannelsen nu et løntillæg startende på 500 kr. om måneden og stigende til 1.000 kr. over den treårige overenskomstperiode.
Serviceforbundet vokser og styrker støtten
VSL er en del af Serviceforbundet, som nu har 17 tilknyttede fagforeninger, og den faglige afdeling er styrket med flere jurister og advokater, som bistår VSL ved faglige sager.
Ny lovgivning om tryghedsvagter på vej
Politiforliget har ført til lovgivning om kommunale tryghedsvagter. Uddannelseskravet er i dag 6 ugers AMU-kursus plus 2 ekstra uger, men tryghedsvagt er stadig ikke en beskyttet titel, og VSL arbejder for højere krav, blandt andet adgang til alarmcentraler og brug af kropsbårne kameraer.
En rundbordssamtale på Christiansborg den 19. februar understregede behovet for en ny lov om vagtvirksomhed. VSL arbejder politisk for, at den 39 år gamle lov skal moderniseres. VSL har konkrete forslag, der vil styrke sikkerheden, øge kompetencerne og sikre autorisation i branchen.
Staten sparer – men på bekostning af kvaliteten
Facility Management bølge 2 og 3 har vist, at statslige besparelser er gået ud over kvaliteten. Forsvaret har allerede taget opgaver hjem. ISS har vundet bølge 3, mens Coor tidligere tog bølge 2. VSL bistår medlemmer i Staten, som er berørt af ændringerne.
Faglige sejre: 15 millioner kroner til medlemmerne
Gennem de seneste år har VSL vundet faglige sager til en samlet værdi af 15.576.296 kroner – svarende til 4.720 kroner pr. medlem. Formanden pointerede dog, at færre sager ville være at foretrække, da det vidner om udfordringer i branchen.
VSL fortsætter arbejdet med lønkontrol på store byggerier som Femern og Odense Universitetshospital og holder et skarpt øje med virksomheder som Vagtservice Danmark, der fortsat underbetaler deres ansatte.
Udvikling i lufthavne og nye arbejdsområder
VSL’s medlemmer spiller en stadig større rolle i lufthavnssikkerheden. HCA Odense Lufthavn er nu blevet et dronecenter, mens udvidelser i Københavns Lufthavne (CPH og Roskilde) skaber nye jobmuligheder. Fremtiden for Midtjyllands Lufthavn er dog stadig uvis.
Faglige sager
Lønkrav 3.441.623,59 kroner
Fonde 65.947,12 kroner
Arbejdsmarkedspension 281.151,91 kroner
Feriepenge 304.574,38 kroner
Godtgørelser 566.296,68 kroner
Bod til fagforeningen 1.105.016,85 kroner
Arbejdsmiljø / arbejdsskader 9.431.351,72 kroner
Særlig opsparing 186.277,29 kroner
LG-Sager 194.056,90 kroner