23. okt. 2023

Galt eller Genialt...?

Overenskomster og medlemskaber af OK-fagforeningerne går hånd i hånd. Eller... det burde de i hvert fald.

Faglig
Billede til nyheden Galt eller Genialt...?

En overenskomst kan sidestilles med et leksikon, der med jævne mellemrum opdateres til den seneste virkelighed. Der er dog det lille tvist, at mange af siderne kan fortolkes af de parter, der har – og har haft – en stor andel i udgivelsen, og som alene er dem, der har den uundværlige historik.

Men siden Brandmand Max så sig sur på FOA er der sket en ærgerlig udvikling af medlemskaber i de ”billige” fagforretninger, og de helt store vindere af den udvikling er din arbejdsgiver.

I VSL kalder vi disse fagforretninger for snylter-foreninger. De lover dig, at de kan hjælpe, men de kender ikke din overenskomst. Disse snylter-foreninger ofrer intet på at sikre dig (med det billige medlemskab) ordnede forhold på din arbejdsplads. Men dine penge tager de med glæde.

Og du må endelig ikke tro, at din arbejdsgiver ikke følger med i organiseringen på din arbejdsplads.

Din arbejdsgiver har en kæmpe interesse i, at du og dine kolleger ikke er medlem af den fagforening, der forhandler den overenskomst, din arbejdsgiver er forpligtet til at følge. Det er faktisk ofte en økonomisk gevinst for mange arbejdsgivere, når medarbejderen ikke er medlem det ”rigtige” sted.

Ved overenskomstforhandlinger kan de forbedringer, fagforeninger ønsker at forhandle, ofte tilbagevises med, at ”der jo ingen sager er rejst”. Og det er der ikke, fordi du og de af dine kolleger, der vælger medlemskaber af tilfældige ”billige” fagforretninger, sætter amatører til at navigere i komplicerede overenskomster som et barn læser en pixi-bog uden den nødvendige viden om branche, område, lovgivning, beregningsformler osv.

Hvis der er en tillidsrepræsentant på din arbejdsplads/afdeling, er dit manglende medlemskab med til, at hun/han ikke kan komme igennem med noget hos din arbejdsgiver. Hvorfor skulle din arbejdsgiver også lytte til en tillidsrepræsentant, som ingen opbakning har fra kollergene...?

Og hvor går du hen? Når din arbejdsgiver bryder overenskomsten og ikke overholder det, du har ret til i henhold til overenskomsten? Din tillidsrepræsentant kan ikke hjælpe, for din arbejdsgiver er ligeglad. Din tillidsrepræsentant kan ikke tale din sag i VSL, for VSL er til for medlemmerne, så hvad så?

Ja, du starter selvfølgelig hos den ”billige” fagforretning, du har valgt. Og her begynder dit ”forkerte” medlemskab at være dyrt købt!

I VSL sker det, og desværre alt for ofte, at medarbejdere kontakter os, fordi de har opdaget, at deres ”billige” fagforretning ikke kan hjælpe med, hvad der end måtte være behov for. I VSL må vi desværre også bede om, at samme medarbejder vender retur til den ”billige” fagforretning, medarbejderen har betalt kontingent til, for at få den hjælp, der er betalt for. For VSL overtager ikke brændte huse, der ikke er forsikret, eller dækker udgifterne til en stjålet bil, der ikke var forsikret.

Derfor... når du vælger medlemskab af en fagforening… så tænk over, om du mener, du har råd til at betale din arbejdsgivers fede firmabil eller din arbejdsgivers næste forretningsrejse. For det er det, du er med til, hvis du vælger forkert!

I VSL mener vi, at medlemskaber af ”billige” fagforretninger er helt galt… Og du kan være helt sikker på, at din arbejdsgiver mener, det er helt genialt.

Relaterede nyheder